Ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η Έναστρη Νύχτα

Στα πλαίσια της ενασχόλησης με τη μέρα-νύχτα είδαμε στο you tube το παρακάτω βίντεο που "ζωντανεύει" τον πίνακα του Vincent Van Gogh "Η έναστρη νύχτα" :
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν και έκαναν υποθέσεις για το τι μπορεί να είναι (δε γνώριζαν ότι είναι πίνακας ζωγραφικής). Τους έμοιασε με ένα όνειρο, με ποταμό, θάλασσα, αέρα... Προσπάθησαν να ακολουθήσουν την κίνηση του χεριού που δείχνει στο βίντεο με τα δικά τους χέρια και τους φάνηκε σαν κάτι μαγικό!
Στη συνέχεια είδαμε και επεξεργαστήκαμε τον πίνακα, σχολιάσαμε τα χρώματα, τον τρόπο που ο ζωγράφος δίνει την αίσθηση ότι φυσάει αέρας, υποθέσαμε ότι όλα αυτά τα φώτα στον ουρανό είναι αστέρια παρόλο που δεν έχουν 5 "μύτες" όπως όταν τα ζωγραφίζουμε εμείς, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ο τίτλος του...
 Τις επόμενες μέρες πολλές "έναστρες νύχτες" δημιουργήθηκαν στις αυθόρμητες ζωγραφιές των παιδιών και τέλος δοκιμάσαμε μια καινούρια τεχνική: βρήκαμε ένα προσχέδιο του πίνακα (σκίτσο) εδώ  , χρωμάτισαν τα αστέρια, τα σπίτια, δέντρο κ.λ.π. με λαδοπαστέλ και τελικά επικάλυψαν τη ζωγραφιά με σκούρη μπλε τέμπερα αρκετά αραιωμένη με νερό.

Τέλος, εντόπισα κάποιες ενδιαφέρουσες σελίδες που θα αξιοποιήσω την επόμενη φορά που θα ασχοληθώ με το θέμα:

 http://www.moma.org/interactives/destination/#
( Δραστηριότητες για παιδιά από το  Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης)

Στην ιστοσελίδα http://christineparkdesign.com 
έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ζουμ στον πίνακα και να δούμε λεπτομέρειες που δεν είναι ευδιάκριτες στις εκτυπώσεις

Online ζωγραφική http://www.oncoloring.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου