Ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο...

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ακονίζουμε το μυαλό μας με τα σχήματα! 
 

Ο μύθος του Τάνγκραμ  Ήταν μια φορά πολύ μακριά, ένας Κινέζος άρχοντας, που τον έλεγαν άρχοντα Ταν. Ζούσε μέσα σε ένα χρυσό παλάτι, κοντά σε μία λίμνη. Πάνω απ’ όλα του άρεσε να κάνει βόλτες πολλές ώρες γύρω από τη λίμνη… Μια μέρα, ενώ ήταν έτοιμος να κάνει έναν περίπατο ανάμεσα στις καλαμιές, αντιλήφθηκε στο έδαφος κάτι που γυάλιζε. Έσκυψε και ανακάλυψε ένα θαυμάσιο τετράγωνο κομμάτι από ασήμι. Το μάζεψε και το παρατήρησε: το κομμάτι ήταν λείο, όπως η επιφάνεια της λίμνης, απαλό, όπως το φτερό ενός πουλιού, λαμπερό, όπως το παλάτι του. Ήθελε να το γυρίσει από την άλλη αλλά… δυστυχώς, το θαυμάσιο αντικείμενο του γλύστρισε από τα χέρια και έπεσε στο έδαφος σπάζοντας σε εφτά κομμάτια! Ο άρχοντας Ταν, απογοητευμένος, θέλησε να το συναρμολογήσει. Συνδυάζοντας τα κομμάτια, δημιούργησε τη μορφή ενός ανθρώπου! Άλλαξε την θέση κάποιων κομματιών και ένα όμορφο σπίτι σχηματίστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του! Ο άρχοντας Ταν επέστρεψε στο παλάτι του πολύ χαρούμενος, που είχε ανακαλύψει ένα καινούριο παιχνίδι. Το ονόμασε Τάνγκραμ και έφτιαξε από ένα για όλους τους κατοίκους του βασιλείου του!


 Από το βιβλίο! «1001 δραστηριότητες για τα νηπιαγωγεία», εκδόσεις   Μεταίχμιο  
                                
Αφού  διαβάσουμε τον μύθο, μπορούμε να κατασκευάσουμε τάνγκραμ και μετά να σπαζοκεφαλιάσουμε για να βρούμε τις λύσεις...

Σχέδιa για τάνγκραμ (που μπορούμε να φωτοτυπήσουμε είτε σε λευκό χαρτί και να το χρωματίσουν τα παιδιά είτε σε χρωματιστό και στη συνέχεια να κόψουμε και να  πλαστικοποιήσουμε) υπάρχoυν στην παρακάτω διέυθυνση:


Διάφορες "ασκήσεις" μαζί με τις λύσεις τους υπάρχουν εδώ:


ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου